Er komen geen versoepelingen met Kerst omdat het niet goed gaat met de coronacijfers. Dat betekent dat we niet meer dan drie gasten thuis mogen ontvangen. De horeca blijft gesloten. De gedeeltelijke lockdown blijft van kracht tot half januari. Dat waren de sombere woorden van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond.

Wanneer de cijfers de goede kant op gaan, dat wil zeggen tien ic-opnames per dag, dan kunnen de maatregelen mogelijk versoepeld worden. Maar wanneer het aantal besmettingen de komende tijd weer toeneemt dan komen er nog voor de Kerst zwaardere maatregelen. Daarom deed Rutte nog maar weer eens de oproep om met Kerst zoveel mogelijk thuis te blijven en de regels na te leven. Los van de cijfers wil het kabinet in januari op lokaal niveau proeven houden met meer publiek bij bijvoorbeeld theatervoorstellingen of voetbalwedstrijden. Voor de horeca voorlopig geen positieve ontwikkelingen. Pas bij tien ic-opnames per dag is er iets mogelijk bij restaurants, liet Rutte weten. Voor een café ligt het volgens de premier anders. “Omdat mensen dan dichterbij elkaar komen waardoor het risico groot is dat het virus zich verspreidt.”  Er zal wel gekeken worden naar extra steun voor de horeca. Voor jongeren ligt er een plan om speciale activiteiten te organiseren in samenwerking met gemeenten. Minister Hugo de Jonge wees nog op de vaccinatiefase die ons uiteindelijk uit de crisis moet leiden. Die vaccinaties zullen begin januari starten. Allereerst met het personeel in de verpleeghuizen. De Jonge had het nog even over ons gedrag en stelde “laten we er geen feestdagen voor het virus van maken.”