Waar blijft die ouderwetse winter?’, zong Gerard Cox destijds. Wie herinnert zich niet 1979 toen er een ongekend pak sneeuw viel. En dat we jaren konden schaatsen op kanalen en meren?  Gezien de zachte winters van de laatste jaren is het bijna niet meer voor te stellen.  

In navolging van de zomerfilms brengt het Drents Archief een filmcompilatie uit van de koude maanden in Drenthe in de jaren ’60, ’70 en ’80. In de film komen deze herinneringen boven met onder meer kleurenbeelden van metershoge lagen sneeuw en hoe de hele buurt hielp met sneeuwschuiven. De winter leverde ook een hoop pret op. Zo zijn er beelden van het priksleeën in Vries. Maar ook de zeldzame ijzel van 1987 wordt belicht. Naast winterbeelden in de buitenlucht zijn er ook historische filmbeelden van lange winteravonden vol spelletjes, de kerstdiners en oud- en nieuwvieringen. De tien delen van ‘Winter in Drenthe’ worden van woensdag 2 december tot en met zaterdag 2 januari 2021 twee keer per week gedeeld via social media.

Foto: Donderen 1979