Je ziet ze steeds vaker opduiken, ook in ons dorp: minibiebs. Het zijn veelal kleine houten kastjes, met boeken gevuld, die langs de kant van de straat staan en waar voorbijgangers naar hartenlust boeken uit mogen halen en in mogen stoppen. Het is een manier om anderen blij te maken met de boeken die je toch niet meer van plan bent te gaan lezen en af en toe staat er een leuke verrassing voor jezelf tussen.

Tijdens de Kinderboekenweek, begin oktober, had de Menso Altingschool al een tijdelijke minibieb buiten staan, gevuld met kinderboeken. Dat was een groot succes en daarom werd besloten om een permanente minibieb te plaatsen. Twee handige mannen – een vader en een leerkracht van de school – schroefden afgelopen weekend dit jongste exemplaar van het dorp, aan de Menso Altingweg in elkaar. Het unieke aan deze minibieb is dat er een kast is voor kinderen (het onderste deurtje) en een kast voor ‘grote mensen’ (het bovenste deurtje). Boekenliefhebbers van alle leeftijden kunnen er terecht. En niet alleen ouders en kinderen van de school, benadrukt de beheerder: iedereen uit de buurt is van harte uitgenodigd om eens te komen kijken. Misschien staat er toevallig nog een leuke Arnon Grunberg of Saskia Noort tussen. Of anders misschien een Paul van Loon of Roald Dahl.