Wikken en wegen was het. Het bestuur van Helpt Elkander organiseert sinds enige jaren lichtjesavond ‘Herdenkt Elkander’ om dierbaren te herdenken. Dit jaar zet Corona daar een streep door. Het bestuur besloot uiteindelijk om een video te maken zodat we dit jaar toch kunnen herdenken. Voorzitter Alice Snijder legt het uit.

“Het organiseren van de lichtjesavond doen we niet alleen. Samen met Uitvaart Assistentie Van Bergen, Westera Uitvaart verzorging en Rouwcentrum en Crematorium De Boskamp proberen we elk jaar dit mooie moment van herdenken te organiseren. Het is enorm waardevol voor veel mensen om even stil te staan bij de mensen die we moeten missen”. Het bestuur zocht in eerste instantie contact met de Gemeente Tynaarlo om te bespreken wat er wel of niet mogelijk was in deze bijzondere tijden. Uiteindelijk besloot het bestuur dat bestaat uit Marcel Bonder, Robert Schuitema, Berend Kobes, Marianne Nieland, Anne Arends en Alice Snijder om de lichtjes avond in een andere vorm te gieten. In samenwerking met Jacob van Gelder wordt er een videoproductie gemaakt waardoor de herdenking toch door kan gaan. In de video worden de namen gelezen van overledenen die we graag willen herdenken om op die manier stil te staan bij het gemis en ook wat die persoon voor je betekent”.

“Niets doen is geen optie. Er zijn zoveel trouwe bezoekers van de lichtjesavond die blij zijn dat er, zij het in een andere vorm, toch iets wordt georganiseerd. Vijf minuten na onze oproep op Facebook werden de eerste namen al via de email gestuurd. Een echte livebijeenkomst zou door de corona maatregelen haar magie verliezen. Mensen willen juist dan verbinding met elkaar. We kiezen daarom dit jaar voor deze manier”.

In de video die 13 december om 19 uur online gaat op de Facebook platvormen van zowel Herdenkt Elkander als die van Dorpsklanken zal medewerking zijn van onder andere Het Eelder Bloemenkoor en ook Thomas Vedder zal zijn muziek laten horen in de video die online gaat. Sinds afgelopen jaar is Rouwcentrum & Crematorium De Boskamp ook betrokken bij de lichtjesavond. “We zijn enorm blij met die samenwerking”, aldus Alice. “Johan van der Heide van Westera Uitvaartverzorging is voor veel mensen in Eelde-Paterswolde een bekend gezicht. Hij leeft voor zijn werk. Hij zal samen met Matthias Westera en Van Bergen de namen oplezen. Van Bergen Uitvaartondersteuning staat niet vaak in de spotlights maar ook zij zijn ook zo enthousiast en behulpzaam als het om Helpt Elkander gaat. Het is ontzettend mooi dat al deze mensen meewerken om deze video te maken. Er is medewerking van jong en oud”. Met dank aan al die mensen en Herdenkt Elkander gaat 13 december een mooie avond worden om te herdenken. En dat is rijkdom. Juist in deze tijd.

Herdenkingsboom
De namen van de overledenen worden in een herdenkingsboom op De Duinen gehangen door medewerkers van De Boskamp. Die boom blijft de hele maand december nog staan. Als u daar iets in wilt hangen om ook te gedenken dat kan dat vanaf 2 december.

Wilt u ook een naam aanleveren? Tot 30 november kan dan via helptelkander-eelde.nl

of per post:

Helpt Elkander
t.a.v. A. Snijder
Schultenweg 56
9761 CK, Eelde