‘Wilt u nog een uiterste bod uitbrengen?’ Regelmatig krijgen geïnteresseerde huizenkopers in ons gewilde dorp Eelde-Paterswolde die vraag voorgeschoteld. Ze hebben daarvoor dan al een heel mooi bod op een woning uitgebracht. Meestal gaat het om een verkoop bij inschrijving. Het betekent dat alle gegadigden tegelijkertijd een bod uitbrengen. Ze weten van elkaar niet wat is geboden.

 

De hoogste bieder krijgt niet automatisch het huis. In het bovengenoemde geval probeerden de verkoper en diens makelaar de verkoopprijs nog wat verder op te drijven door de hoogste bieders om een ‘ultiem bod’ te vragen. Logisch dat je daar knap zenuwachtig van kunt worden.

 

Stel, je biedt meer dan de daadwerkelijke waarde van de woning. Dan zal de bank het nieuwe huis niet voor dat bedrag willen financieren. Dan maar je spaarrekening aanspreken? Je moet dan wel zeker weten dat je voor langere tijd in het huis wilt blijven wonen. En dan nog: hoe weet je zeker dat je niet veel te veel biedt? Hoe hoog het bod van de nummer 2 is, krijg je immers niet te horen.

 

Allemaal vragen waarmee een aankoopmakelaar je kan helpen. Niet altijd is de hoogste bieder namelijk de beste koper. Ook de (ontbindende) voorwaarden wegen vaak mee: hypotheeklening, bouwkundige keuring. Een aankoopmakelaar hakt dagelijks met het bijltje, kent de markt en weet hoe je slim kunt onderhandelen. Kortom: hoe je een blije bieder wordt.

 

Froukje Baurichter

Schouten + Van der Giezen Makelaars

 

Vragen? froukje@svdg.nl