Er is toch nog hoop dat er een rijksbijdrage komt voor Groningen Airport Eelde. Dat zegt voorzitter Jorrit Volkers van FB Oranjewoud in een interview met RTV Drenthe.

De toekomst van Groningen Airport Eelde is onzeker. De luchthaven heeft jaarlijks 6 tot 8 miljoen euro nodig van het Rijk voor onderhoud en beheer. Minister Van Nieuwenhuizen liet onlangs weten vooralsnog niets te voelen voor zo’n structurele Rijksbijdrage. Volkers is ervan overtuigd dat na de verkiezingen een nieuwe minister een andere mening heeft. Hij vraagt dan ook om geduld.  ‘De ambtelijke top heeft al laten doorschemeren dat ze Groningen en Maastricht, allebei luchthavens die niet tot de Schiphol Group behoren, belangrijk vinden als nationale infrastructuur.’
Toch zal Groningen Airport Eelde in de tussentijd moeten overleven. Vier jaar geleden hebben de aandeelhouders besloten over een periode van tien jaar, 46 miljoen euro te investeren in de luchthaven. Daarvan is nog zo’n 25 miljoen euro over. Volkers zou het een hele goede oplossing vinden om dat geld te gebruiken ter overbrugging, maar vindt dat een beslissing die de politiek in Groningen en Drenthe moet nemen. Hij hoopt dat de aandeelhouders zo verstandig zijn om te besluiten dat Groningen Airport Eelde de komende twee jaar open kan blijven, want sluiten is voor hem geen optie.
Op 10 december is er een vergadering van de aandeelhouders. Het geld voor de luchthaven zal van de provincies en de gemeenten moeten komen, want FB Oranjewoud heeft bij de overname van de aandelen laten weten geen geld in het vliegveld te willen steken. Dat is volgens de voorzitter een overheidstaak. Oranjewoud wil ervoor zorgen dat er meer activiteiten op het vliegveld komen. Daarnaast is het bereid om te investeren in bedrijven die zich op het vliegveld willen vestigen. Volgens Volkers vinden de eerste gesprekken al plaats met bedrijven en organisaties, zoals met UMCG over uitgebreid transport met drones naar de Waddeneilanden en met de ANWB die de traumahelikopter exploiteert. Ook is het bedrijf Cirrus benaderd, die zich toelegt op elektrische vliegtuigen. Die kunnen ook gebruikt worden voor de KLM Flight Academy, wat gunstig is voor het geluid. Oranjewoud vindt de infrastructuur belangrijk. Volkers zou het heel mooi vinden als de provincie Friesland zou instappen omdat het noordelijke infrastructuur is, niet alleen voor Groningen en Drenthe.