Het kabinet gaf vanavond weer een persconferentie over het coronavirus. “De cijfers zijn nog te hoog, maar de trend is dalend”, waren de eerste woorden van premier Rutte, die de Nederlanders complimenten gaf over het gedrag. Aan de andere kant vond hij dat het gedrag beter kan en noemde daarbij de situatie in supermarkten, andere winkels, het thuiswerken en gedrag thuis. En dus gaan we terug naar de gedeeltelijke opsluiting die sinds 13 oktober van kracht was. Er komen voorlopig geen extra maatregelen. Wel gaat de tijdelijke COVID-19-wet in en dat betekent onder meer dat vanaf 1 december een mondkapjesplicht geldt in publieke ruimten.

Musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en sporten mag weer in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. En dat betekent het advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Evenementen blijven verboden en de horeca blijft dicht. Deze maatregelen hebben forse impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers, werkenden en werkzoekenden met steunmaatregelen. En er is aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen of in de financiële problemen raken. En het is belangrijk dat we ons aan de maatregelen blijven houden. Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast. Dat betekent dat sinterklaasvieringen gevierd kunnen worden, maar wel op afstand van anderen en  maximaal drie personen thuis. Maar met wat creativiteit kunnen wellicht oplossingen worden gevonden om Pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes verspreid over meerdere dagen of via een digitale verbinding. Daarnaast doet Sint er goed aan om op tijd en bij voorkeur alleen zijn inkopen te doen. Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens Oud en Nieuw. Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op versoepeling van de maatregelen.

Voor een volledig overzicht van de maatregelen: www.rijksoverheid.nl