Het kabinet heeft vanavond extra maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Ondanks dat het aantal besmettingen afneemt. Maar het is volgens premier Rutte niet genoeg. De extra maatregelen zijn nodig om de druk op de ziekenhuizen te verminderen. Want er worden meer coronapatiënten verwacht, terwijl de reguliere zorg in de verdrukking komt. Zo moeten operaties worden uitgesteld.

Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen voor het hele land in te stellen. Blijf zoveel mogelijk thuis, is en blijft het algemene advies. Buiten geldt een groepsgrootte van twee personen, binnenshuis mag je niet meer dan twee gasten hebben. Dit alles met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar. Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Daaronder vallen onder andere musea, theaters, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden, bibliotheken, maar ook buurthuizen en verenigingsgebouwen. Winkels blijven gewoon open, ook contactberoepen als kappers kunnen hun werk voortzetten. In sportscholen is alleen individueel sporten toegestaan. Scholen blijven open. Met het oog op het komende wintersportseizoen geldt het dringende advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen.
De maatregelen gaan in vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november. Daarna gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown, die duurt tot half december. Over de Kerst en andere zaken als vuurwerk wordt dan gesproken.