Eelde is een supermarkt rijker: Maxi Shop. De zaak met voornamelijk producten uit het Midden-Oosten gaat zaterdag open. Voor wie eens wat anders wil dan de Hollandse pot.

Druivenbladen met gehakt en olijven bijvoorbeeld, een delicatesse in Syrië. Eigenaar Zuher Maxi had vroeger in Syrië ook een dergelijke winkel. Vijf jaar geleden kwam hij in Eelde terecht, nadat hij gevlucht was voor het gruwelijke geweld in zijn vaderland. Maxi volgde in ons land een inburgeringscursus en slaagde in één keer. “Ik heb eerst gewerkt op een inpakafdeling bij een bedrijf in Assen, maar door de crisis werd ik werkloos”, vertelt Maxi. “Maar ik kan niet thuiszitten.” En dus kwam hij op het idee voor een supermarkt met producten uit het Midden-Oosten. En daar kan Maxi als ervaringsdeskundige natuurlijk alles over vertellen. In de schappen in de winkel in hartje Eelde bijzondere levensmiddelen in aparte verpakkingen. Kippenvlees in blik bijvoorbeeld. Ook boter in blik, vet, bedoeld om mee te koken. Maxi kan de vijgenjam aanbevelen. En wat is een Oriëntaalse keuken zonder kruiden? Ze zijn in overvloed verkrijgbaar. Bijzonder is ook het Arabisch zeep. “Dat is heel goed voor je haar”, weet Maxi. In de zaak staan enkele vitrines, voor onder andere vlees en zuivelproducten. Er zijn allerlei groenten (het in Arabië populaire Tabouleh bijvoorbeeld) en fruit te koop. Maar ook Arabisch brood, Arabische koffie en zelfs Arabische kauwgum. Zijn wij Nederlanders bekend met de oranje pompoen, de Maxi Shop prijst witte pompoen aan. Waar je jam van kunt maken. Kortom: de rijke en smaakvolle keuken uit het Midden-Oosten nu ook in Eelde. De typische Arabische gastvrijheid krijg je er gratis bij. Maxi Shop is elke dag van de week geopend.