Van 8 tot 15 november is het ‘de Week van Respect’. Jongerenwerk Tynaarlo wil daar uitgebreid bij stilstaan. In die week worden filmpjes online gezet waarin in een huiselijke omgeving het onderwerp besproken wordt. De afgelopen weken werden er opnames gemaakt. Afgelopen zaterdag werden twee prominenten uit de gemeente geïnterviewd, Annemiek Koekoek (Boer Zoekt Vrouw) en wijkagent Ellen.

De komst van deze bekende noorderlingen trok meer cameraploegen naar de opnamestudio in Juice Boks van Bibi Bakker die zelf een week eerder al ondervraagd werd. “Toen we Bibi vroegen voor het idee van een talkshow in een huiselijke sfeer was ze direct enthousiast”, vertelt Robin Geertsma van Jongerenwerk, die respect een breed thema noemt. Met veel invalshoeken. “Jongeren vinden het belangrijk wat ze van elkaar vinden. Ze willen erbij horen. Maar accepteer je iemand die bijvoorbeeld afwijkende kleding draagt?” We worden op de wenken bediend. “Wat heb je een leuk pak aan”, begint Annemiek Koekkoek meteen respectvol tegen Evelien Korf, één van de jongeren, die inderdaad niet alledaagse kleding draagt. Tijdens het interview van Robin Geertsma haakt Koekoek in op uitstraling zoals de Boerinnenkalender waar ze aanvankelijk aan mee werkte. “Veel vrouwen vonden dat sexy poseren respectloos tegenover de vrouw. Voor mij was het vooral belangrijk om te laten zien hoe boerinnen er tegenwoordig uitzien en niet het vroegere imago hebben van alleen maar op klompen lopen en een boerenzakdoek.” Dat ze daarover schunnige opmerkingen van mannen kreeg raakte haar niet. “Ik reageer er niet op. Ik zou er een dagtaak aan hebben. Datzelfde gold voor Boer Zoekt Vrouw. Miljoenen mensen hebben daar een mening over. Meestal kan ik er wel om lachen, maar op een gegeven moment vonden mijn familie en vrienden het niet meer zo leuk. Als je dingen leest die niet waar zijn bijvoorbeeld. Dat is dan pijnlijk. De reacties komen vaak van mensen die een account hebben op Instagram maar zonder profielfoto; lekker anoniem. Het meest bizar was een psychiater die zei dat ik zijn cliënt ben geweest. Het is wel een trend om als anoniem persoon onzin te beweren en dat kan schadelijk zijn, kijk maar naar politici. Ik vind het gek dat je de meest vreselijke dingen kunt uitkramen.” Er werd gevraagd of ze nog tips heeft voor jongeren. Maar eerst haar persoonlijke ervaring. “Ik ben zelfverzekerd. Dat komt omdat ik al heel wat meegemaakt hebt op gebied van respectloosheid. Ik kon pas heel laat lezen. Op de middelbare school vroeg ik een leraar of hij me iets wilde voorlezen. En kreeg als antwoord: waarom? Wat moet je hier dan? Ik kwam huilend thuis, maar ben daardoor wel gehard. Op de middelbare school ben ik veel alleen geweest. Je probeerde er wel bij te horen maar dat ging niet. Wat ik wil meegeven is wees gewoon jezelf en pas je niet altijd aan aan een groep. Vroeg of laat vind je vrienden. Er zijn meer mensen met een afwijking, pas je bij de mensen met een afwijking aan.” Ook over het posten op social media wilde ze de jongeren iets meegeven. “Bedenk wat je schrijft, het kan mensen raken.” En als uitsmijter, maar dan voor de camera van RTV Drenthe: “respect begint bij je als klein kind, later is het moeilijk bij te schaven.”
Vervolgens wijkagent Ellen. “Rode draad in respect is de communicatie: wat je geeft krijg je terug. Waar de grens van het toelaatbare ligt bij de politie hangt volgens haar af van de situatie. “Je moet de kwestie aanvoelen. Mijn credo is de rust te bewaren. Als men mij beledigt of fysiek geweld gebruikt is dat de grens. Wanneer mijn geduld op is na enkele waarschuwingen dan heb je de consequenties te ervaren.” Door het uniform van de politie reageren mensen anders. “Het dragen van een uniform alleen al dwingt meestal genoeg respect af. Maar neem mensen met de ziekte PTTS, die personen worden geprikkeld door uniformen. Dan kiezen we ervoor om er een ander jasje over te trekken, zodat ze niet in angst schieten. Respect heeft ook te maken met de houding. Als je er als een zoutzak bij staat toon je geen respect.” Wijkagent Ellen is heel actief op social media. Ze noemt het een pluspunt. “De politie is daardoor beter te benaderen. Doordat mensen allerlei dingen posten komen er makkelijker signalen naar je toe.” Over online pesten heeft ze ook wel ideeën. “Ik zou hierover meer voorlichting willen geven op scholen.” Tips heeft ze ook voor jongeren die het overkomt. “Houd het niet voor jezelf, maar geef het aan bij een vertrouwd persoon. Wordt het chantage dan ben je strafbaar.” Het was een buitengewoon interessante middag over een onderwerp dat velen raken. Met name jongeren, waarvan er velen onzeker zijn. Hoe ga je met elkaar om? Vooral met respect.