Het kabinet heeft vanavond zoals verwacht strengere maatregelen genomen om het explosief stijgend aantal coronabesmettingen omlaag te brengen. Een overzicht van de belangrijkste maatregelen, die woensdagavond 22.00 uur ingaan.

Het gaat om minder contacten en minder reisbewegingen. We moeten zoveel mogelijk thuiswerken. Alle horecazaken gaan dicht, ook terrassen. Eten afhalen bij restaurants mag wel. Hotels mogen wel open blijven en alleen eten en drinken serveren aan gasten die in het hotel verblijven. De verkoop van alcohol wordt na 20.00 uur verboden. Ook is het vanaf dat tijdstip verboden om buiten alcohol te drinken of bij je te hebben. Koopavonden zijn van de baan, winkels zijn verplicht om na 20.00 uur te sluiten, behalve voor de levensmiddelenbranche. Bij bijeenkomsten binnen geldt een maximum aantal van 30 personen, buiten mogen maximaal vier personen bij elkaar zijn (met uitzondering van kinderen tot 13 jaar). Thuis mag je drie gasten ontvangen. Amateursporten in teamverband wordt voor volwassenen verboden. Individuele sporten kunnen nog wel doorgang vinden, maar alleen met een maximum van vier personen bij elkaar (op 1,5 meter van elkaar). Sportscholen blijven open en kinderen tot en met achttien jaar mogen blijven sporten, maar niet in wedstrijdverband. Alle evenementen worden verboden. Het kabinet werkt nog aan het verplichten van mondkapjes in publieke ruimtes. De scholen blijven open omdat het kabinet het onderwijs te belangrijk vindt. De gedeeltelijke lockdown duurt voorlopig vier weken. Hebben de maatregelen dan niet genoeg effect dan komt er een volledige lockdown.