Gemeenten hebben vorig jaar gemiddeld 493 kilo huishoudelijk afval per inwoner ingezameld. Dat is één kilo minder dan in 2018. Van de Drentse gemeenten staat Coevorden bovenaan als het gaat om het meest opgehaalde huishoudelijk afval. In 2019 werd daar 825,2 kilo per inwoner opgehaald. De gemeente Tynaarlo staat in deze lijst onderaan (432,4 kilo). Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemeente Westerveld  heeft het meeste groente-, fruit- en tuinafval (gft) ingezameld. In 2019 werd per inwoner 237,5 kilo aan gft-afval opgehaald. In geen enkele andere Nederlandse gemeente werd vorig jaar meer gft-afval per inwoner ingezameld. In Drenthe werd in De Wolden vorig jaar het minste gft-afval per inwoner opgehaald (65,3 kilo). Het CBS stelt daarnaast vast dat Nederlanders steeds minder oud papier produceren.