De rijweg van de Hoofdweg te Eelde zal worden verbreed in het kader van herinrichting. De verbreding vindt onder andere plaats vanwege harmonicabussen die er moeten gaan rijden. Vanwege deze verbreding wil de gemeente de 6 eiken welke tussen de huidige rijweg en het fietspad staan, kappen. Boomwachters Groningen is daar tegen en is een petitie begonnen. Inmiddels hebben 44 mensen de petitie ondertekend.

De actiegroep bestaat uit bewoners en liefhebbers van bomen en natuur uit Eelde-Paterswolde en Groningen. De eiken langs de Hoofdweg zijn al 90 jaar oud en behalve één allemaal gezond. Ze horen bij het dorpsgezicht en vormen de longen van de Hoofdweg, vindt de actiegroep, die het een interessante biotoop noemt, waarbij uiltjes en vleermuizen zijn waargenomen. De gemeente heeft dit alles niet onderzocht. De actiegroep wil dat er meer onderzoek wordt gedaan. Onder meer of er een aangepaste indeling van de weg kan komen zodat voorkomen wordt dat de eiken moeten worden gekapt en of er een alternatieve busroute is, zodat er geen bus over de Hoofdweg hoeft.