De R is al een tijd in de maand. Soms is dat de r van regen, soms storm, maar ook wel eens zomer. Vandaag is het Prinsjesdag. Een dag die de boeken ingaat als de warmste Prinsjesdag ooit. De temperatuur steeg in De Bilt tot 30.2 graden. Het kwik bleef in Eelde steken op 29 graden. Hoe dan ook, nog nooit was het zo laat in het jaar zo heet, becijferde Nu.nl.

Heet weer in september is niet helemaal uitzonderlijk. Volgens de gegevens van het Weerboek van Jan Pelleboer kwamen er in september nog hogere temperaturen voor. Op 5 september 1949 werd het 34 graden. En in 1919 was er op 11, 12 en 13 september sprake van boven de 30 graden. Ook in 1950 was het rond die tijd  tropisch. Door de tropische temperaturen vandaag zochten mensen verkoeling, zo laat de foto bij het Paterswoldsemeer zien. Van een klamme avond zal geen sprake zijn, want het is al vroeg donker, de temperatuur zal flink dalen.