De natuur is echt van slag. Onlangs werd een zwemmende eekhoorn gezien in het Paterswoldsemeer. En dat is een zeldzaamheid.

Normaal zie je eekhoorns in het bos, maar ze worden ook waargenomen in tuinen. De knaagdieren kunnen prima zwemmen, maar dat zie je bijna nooit doen. Stadsecoloog Jan Doevendans denkt dat het dier is ‘meegelift’. “Dat doen ze wel eens. Bijvoorbeeld doordat het dier aan boord is gegaan van een boot en in slaap is gevallen.” De Rode Eekhoorn kwam terecht op een van de eilandjes in het meer en heeft toen de korte afstand naar de oude Badweg afgelegd. Het tafereel werd afgelopen dinsdag al gezien. “Ik kan me niet voorstellen dat het dier is gaan zwemmen vanwege het mooie weer.” Instanties als eekhoornopvang noemen de gebeurtenis ook apart. “Er is ooit een eekhoorn gered met een vlaggenstok die in het water van de Hoge der Aa in Groningen was gevallen. Dat dier sprong van boom naar boom en sprong mis.” Voor zover bekend was dit de eerste keer dat een eekhoorn is gezien in het Paterswoldsemeer.