“Het gaat niet goed, het virus verspreidt zich gestaag”, viel minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie in de Hondsrugzaal met de deur in huis. “We moeten oppassen anders zijn we terug bij af.” Daarom kondigde de premier maatregelen aan om het virus onder controle te krijgen.

Vooral in de privésfeer gaat het mis en daarom geeft Rutte een zeer dringend advies om thuis voorlopig geen feestjes, bijeenkomst of borrels te organiseren. Wanneer mensen toch gasten thuis ontvangen dan mogen er maximaal zes personen toegelaten worden. Deze regel geldt ook voor in de tuin en op het balkon. Bij een feest in een zaal moeten mensen zich laten registreren en hebben gasten een vaste zitplaats. Er zal strenger gehandhaafd worden. Omdat van alle maatregelen thuiswerken een van de meest effectieve maatregelen is, wordt geadviseerd om dit te blijven doen. De eerdere versoepeling per 1 september is dan ook van de baan. De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen, maakte minister De Jonge verder bekend. Het coronavirus verspreidt zich nog altijd ‘gestaag’ in Nederland, en dat kan grote gevolgen hebben, waarschuwt Rutte. ‘Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn.’