Provincie Drenthe telt 19 nieuwe besmettingen. Hoogeveen scoort het hoogst met negen nieuwe besmettingen, gemeente Tynaarlo het laagst met één  coronavirus. Het aantal besmettingen in Drenthe per 100.000 inwoners is 2,2. En dat is nog steeds het laagste aantal van Nederland. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames en ook zijn er geen nieuwe mensen overleden aan het virus. Landelijk gezien hebben de afgelopen week 4036 mensen te horen gekregen dat zij besmet zijn met het  coronavirus, ruim de helft meer dan een week eerder. De voorgaande week kregen 2588 mensen een positieve testuitslag. Negen coronapatiënten zijn afgelopen week overleden. Dat waren er een week eerder nog zes. Het aantal ziekenhuisopnames lag wel lager, 38 tegen 44 een week eerder. Dat de ziekenhuizen niet sneller volstromen, komt volgens Jaap van Dissel van het RIVM mede doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen. Zij lopen minder risico om ernstig ziek te worden dan ouderen.
Behalve de positief geteste personen geeft het RIVM ook een schatting van het aantal besmettelijke personen. Dit zijn mensen die op dit moment besmet zijn en dus het virus zouden kunnen overdragen, maar nog niet getest zijn. Volgens het RIVM is ook het aantal nieuwe besmettelijke personen verdubbeld ten opzichte van vorige week. In heel Nederlands zijn er nu 32.451 zogenoemde besmettelijke personen. Vorige week waren het er meer dan 16.000. Het aantal is dus wel een schatting, benadrukt het RIVM.  Half juli telde Nederland circa 7000 besmettelijke personen en begin juli waren het er ongeveer 3000. Het landelijke reproductiegetal stijgt ook weer verder. Het reproductiegetal staat sinds 7 augustus op 1,59. Dat was lange tijd 1,2. Bij een reproductiegetal van 1,2 zorgen 100 coronapatiënten ervoor dat 120 anderen de ziekte oplopen, en die besmetten op hun beurt 144 mensen. Stijgt het getal, dan breidt het virus zich uit. Komt het getal onder de 1, dan dooft het virus uit.