Bij de naam De Waterburcht denken de meeste Eeldenaren aan het bowlingcentrum. Weinig mensen zijn bekend met het kasteel De Waterburcht dat er tegenover stond. En daar moet verandering in komen, vindt een projectgroep die ambitieuze plannen heeft om het voormalige verdedigingswerk opnieuw te bouwen en er allerlei activiteiten aan te verbinden.  

‘Ontwikkelingsgroep Kasteel De Waterburcht’ wordt het genoemd. Initiatiefnemer is Miriam van Dijk, de oud-wethouder van gemeente Tynaarlo. Van Dijk: “Een kasteel op zich is niet zo bijzonder, maar het hele gebied is dat wel. In tegenstelling tot andere Nederlandse kastelen zijn de omringende verdedigingswerken goed te zien. Daardoor heeft het een landelijke uitstraling”, vindt Van Dijk die het archeologisch monument ‘imposant en interessant’ noemt. De Waterburcht van Eelde was een zogenaamde ‘motte kasteel’. Het bestond waarschijnlijk uit een houten woontoren, die gebouwd is op een opgeworpen heuvel (motte). Het kasteel is omringd door een stelsel van meerdere wallen en grachten, vandaar de naam ‘Waterburcht’. In Drenthe zijn slechts vier andere motte kastelen bekend. Zij dienden als verblijfplaats voor de Middeleeuwse elite en boden bescherming in onrustige tijden.
Het doel van de projectgroep is een continu proces. Het idee is een bezoekerscentrum waarbij mensen kennis kunnen nemen van het onderzoek, zoals wat voor toren het was. Maar het heeft ook een educatief doeleind. Zo willen de initiatiefnemers ook de scholen erbij betrekken. De Westerburcht is zelfs vernoemd naar de Waterburcht. Miriam van Dijk noemt het ‘historie met een knipoog’, refererend aan de voorstellingen van Culturele Gemeente Tynaarlo zoals het Meisje van Yde. “Wel serieus, maar je moet er ook je fantasie in kwijt kunnen. Ik denk daarbij aan ridderspelen.” Maar ze wil wel benadrukken dat het geen kermis moet worden. Maar alles staat en valt met de financiën. Komende dinsdag (mogelijk een week later) zal het college erover buigen.

Binnenkort een uitgebreid verhaal in Dorpsklanken