Vandaag was het Nederlandse Veteranendag. Ook gemeente Tynaarlo besteedt ieder jaar aandacht aan deze dag. Om veteranen te eren die zich voor ons land inzetten in oorlogsgebieden. Traditiegetrouw werden de veteranen uitgenodigd in Zeegse, maar dat kon vanwege de Corona niet doorgaan. Afgelopen week ontving Willem Bos uit Eelde deze week – net als 180 andere veteranen uit de gemeente Tynaarlo – een kaart en een chocoladereep. Een attentie van het gemeentebestuur, om te laten weten dat ze aan hen denken.

De heer Bos (93) waardeert de attentie. Hij heeft van mei 1947 tot maart 1950 in Indonesië gediend. Hij liep daar voornamelijk patrouilles en stond op wacht. Net twintig was hij, toen hij in Rotterdam op de boot stapte: “Ik was nog niet verder geweest dan Apeldoorn en wou dit niet missen. Wij waren de voorste posten, het was altijd bloedlink. Ik heb militairen zien sneuvelen. Ik vind het verdrietig dat er destijds zo weinig aandacht is geweest voor alle omgekomen militairen.”
Burgemeester Thijsen benadrukt dat de attentie vooral een symbolisch gebaar is: “Normaal gesproken organiseren we een bijeenkomst om onze waardering en respect uit te drukken voor de inzet die ‘onze’ veteranen wereldwijd hebben geleverd. Dat gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Zo’n bijeenkomst draait om elkaar ontmoeten en verhalen delen. Die meerwaarde missen we dit jaar jammer genoeg.”