Het is een opvallende verschijning, de Cultuurkeet van Tynaarlo. Een container is omgetoverd tot een verplaatsbare keet die naar de mensen toegebracht wordt, als ontmoetingsplek, podium en kantoor. Nu is de keet kantoor, met een glazen afscheiding zodat de anderhalve meter in acht gehouden kan worden. De keet valt op door de graffiti die er op gespoten is. Het is een initiatief van Gea Jonker en Frits Colenbrander, sinds oktober van het vorig jaar cultuurcoaches van de gemeente Tynaarlo. Een ontmoetingsplek in de wijk, voor jongeren tot 18 jaar die deze zomer thuis zijn of blijven.

Door alle coronamaatregelen blijven er meer gezinnen thuis. De Cultuurkeet van de Gemeente Tynaarlo reist deze zomer als mobiel kantoor en ad-hoc podium langs Zuidlaren, Vries en Eelde-Paterswolde. Keet in de Zomer is een samenwerkingsproject van sport- en cultuurcoaches, jongerenwerker en #Jong Tynaarlo. Samen staan ze deze zomervakantie in de wijk met de Cultuurkeet: Keet in de Zomer. Voor een gezellig praatje en kopje koffie/thee of glaasje limonade, meedoen aan een creatieve workshop of een sportieve activiteit. De container staat nu nog bij de vuilstort in Tynaarlo, maar reist deze zomer naar de drie Dorpskernen in de gemeente Tynaarlo. In elke plaats komt de container 2 weken te staan. Dinsdag 7 juli in Zuidlaren en dinsdag 21 juli in Vries. Dinsdag 4 augustus om half 2 wordt de Cultuurkeet van de gemeente Tynaarlo bij het Dorpshuis – Mw. Bähler-Boermalaan 4, Paterswolde geplaatst. Door de coronamaatregelen moesten de plannen van de gemeente aangepast worden. Vorig jaar oktober heeft de gemeente naar aanleiding van haar programma gezegd: naast sportcoaches gaan we ook kijken naar cultuur en jongerenwerk en zijn er twee cultuurcoaches aangesteld. Gea Jonker: “Wij hebben een team dat voor jongeren iets wil betekenen, het project is ook bedoeld als een samen-in-de-wijkproject. Dat is op dit moment natuurlijk lastig. In de afgelopen tijd is het heel vaak gebeurd dat er iets eerst wel kon doorgaan, en dat het dan toch werd afgeblazen. Veel dingen konden niet doorgaan. Gelukkig kunnen we nu van de zomer wel zes weken op locatie staan.” Het is de bedoeling dat de keet overdag een ontmoetingsplek wordt. Ter plekke gaan organisaties dan samenwerken om tot een programma te komen. Er wordt natuurlijk wel aan de veiligheidsmaatregelen en protocolvoorwaardes voldaan. De afgelopen tijd was de keet alleen digitaal actief. Gea Jonker: “Nu kunnen we weer allerlei mensen uitnodigen onder het concept “gast van de dag”. We doen digitaal veel met bellen en bijeenkomsten. In de afgelopen periode hebben we een aantal gasten per week ontvangen.” Na de zomer hopen ze met de Cultuurkeet ook naar andere locaties te trekken.

Dichtbij maakt de drempel lager
De bedoeling van de Cultuurkeet was kunst en cultuur dichtbij inwoners te brengen. De Cultuurkeet is bedoeld als ontmoetingsplek voor iedereen en in het bijzonder voor die mensen die anders niet met een culturele activiteit in aanraking komen, of het moeilijk vinden om mee te doen. De Cultuurkeet is een impuls met verschillende soorten activiteiten om mensen te bewegen mee te doen zowel als deelnemer als bezoeker van culturele activiteiten. Gea Jonker: “Begin februari waren wij helemaal klaar, de container wordt door de vrachtwagen van de gemeente opgetakeld en op aanvraag of op eigen initiatief zouden we naar een plek in de gemeente Tynaarlo gaan. Collega’s van infrastructuur hadden gevraagd: ”We gaan de riolering in Eelde dit jaar aanpakken. Zouden jullie daar ook een week willen staan. Dan kunnen we bewoners informeren. Wat houdt de riolering in, het kan over duurzaamheid gaan.” Het Keetidee heeft altijd met informeren en inspireren te maken. Dat was het concept. Dichtbij maakt de drempel lager. Wij, mijn collega Frits Colenbrander en ik, zijn door de gemeente gevraagd om een luisterend oor te zijn voor de inwoners van de gemeente Tynaarlo. Kijken hoe je door middel van cultuur vragen van de bewoners kunt beantwoorden. En als ik het niet weet, vraag ik bij collega’s hoe we deze persoon, deze vereniging, deze stichting, dit bedrijf, meer dan een luisterend oor kunnen bieden. We kijken naar mogelijkheden van subsidie, kwaliteit of investering in kwaliteit. Of over het inzetten van vrijwilligers of vragen over de hele thematiek rond vergrijzing. Daar gaan we over met elkaar in gesprek.” Vandaar dat een mobiel kantoor de voorkeur had boven een kantoor in het gemeentehuis. Het is een mobiel kantoor en podium, een ontmoetingsplek. Gea Jonker: “In de zomervakantie mogen we eindelijk de deur uit. Want de overheid en ook gemeente zeggen: we mogen wat voor jongeren doen. Toen hebben we met sportcoaches, jongerenwerkers en jong Tynaarlo overlegd wat te doen. We mogen niet groot, maar we mogen er wel zijn als ontmoetingsplek. Als jongeren een vraag hebben, iets willen organiseren dan kunnen wij daarbij aanwezig zijn en bemiddelen en dat gaan we doen.” Heeft u een idee dat u graag wilt delen? Heeft u een tip voor de cultuurcoaches of wilt u graag kennis met ze maken? Neem dan vooral contact met ze op!

Door Siep Buurke

Frits Colenbrander E-mail: f.colenbrander@tynaarlo.nl Telefoonnummer: 06-3486 9504 Gea Jonker
E-mail: g.jonker@tynaarlo.nl Telefoonnummer: 06-2748 0677