De eikenprocessierupsen lijken dit jaar in minder bomen te zitten, maar kruipen in toenemende mate uit de grond omhoog. Dat is gevaarlijk voor honden, omdat deze dieren vaak snuffelen in het struikgewas en knagen aan boomstammen. Bij aanraking van de rupsen kunnen ze lelijke ontstekingen oplopen.

Die waarschuwing geeft eikenprocessierupsexpert Silvia Hellingman, die voor onder meer voor gemeenten, provincies en het Kenniscentrum Eikeprocessierups onderzoek doet naar het insect. Het kenniscentrum heeft geconstateerd dat dit jaar in ongeveer 30 procent van de eiken in Nederland processierupsen zitten. Vorig jaar werd een percentage van 55 procent gemeten. Onderzoek vorig jaar leerde dat veel rupsen de grond in kruipen, daar overwinteren en nu weer bovengronds komen. Maar de rupsen zijn nog niet overal uit de grond en zijn bovendien niet altijd zichtbaar. Hellingman stelt dat er weliswaar minder rupsen in de bomen zitten maar dat de overlast toch net zo groot wordt als vorig jaar, toen veel mensen last hadden van jeuk en huidirritaties en duizenden er mee naar de huisarts gingen.