De zwembaden van de gemeente kunnen per 1 juli open. Het college wil garant staan voor de nodige 195.000 euro. De gemeenteraad gaf gisteravond tijdens de raadsvergadering nog geen groen licht hiervoor. 

VVD, GroenLinks en PvdA vinden dat de zelfstandige zwembadstichting ‘wat al te makkelijk’ bij de gemeente aanklopt. Edwin Hageman van VVD vraagt of de stichting zelf geen buffer heeft. Zwembaden  lopen veel inkomsten mis (waaronder abonnementen) en moeten extra kosten maken om met alle coronamaatregelen weer open te gaan. Al met al betekent de hele coronatoestand volgens stichting Zwembaden Tynaarlo een schadepost van bijna twee ton, zo voorspelt ze in een brief aan het college. De zwembaden dicht houden, dat kan ook. Dan blijft het verlies steken op 95.000 euro. De stichting wil dan ook alleen maar open, als de gemeente financieel helpt. VVD, PvdA en GroenLinks zijn bang dat er dan ook andere organisaties om geld vragen. GroenLinks had ook moeite met het dreigement, dat de baden dichtblijven als er geen steun vanuit de gemeente komt. De zwembadstichting wil namelijk geen risico lopen. GroenLinks vindt dat de stichting al genoeg geld krijgt van de gemeente. De PvdA zegt wel een warm hart te hebben voor zwemmen, nu er veel mensen thuisblijven in de vakantie. “Maar er zijn meer activiteiten van belang”, vindt PvdA-raadslid Anneke Lubbers. Wethouder Hans de Graaf probeerde de garantstelling te vergoelijken, door te stellen dat ‘extreme tijden, extreme maatregelen vergen’. Maar het verzoek van de stichting om financiële ruggensteun is nog niet ingewilligd. De zwembadstichting moet eerst met cijfers over de brug komen, om te laten zien hoe diep ze financieel zelf kan gaan. Volgende week beslist de raad van Tynaarlo definitief over de financiële garantstelling.