Touroperators laten Groningen Airport Eelde deze zomer links liggen. Corendon heeft in ieder geval laten weten deze zomer niet vanaf Eelde te vliegen. TUI heeft tot eind augustus reizen vanaf Groningen Airport Eelde geschrapt.

“De afgelopen vier maanden zijn er bijna geen vakanties geboekt in Eelde”, laat PR- manager Audrey Denkelaar van Corendon weten. “Dat betekent dat we te maken hebben met vrijwel lege vliegtuigen en dat is niet rendabel.” Denkelaar heeft nog wel een lichtpuntje voor de noordelijke luchthaven. Corendon werkt samen met Transavia. “Het plan is om twee keer week te vliegen op Mallorca.” TUI zegt voorzichtig weer op te starten op 1 juli. Van helemaal geen vluchten naar enkele vluchten per week in juli en augustus. “Dat betekent dat we hebben moeten kiezen en vooralsnog alle regionale luchthavens nog niet gebruiken. We vliegen naar een beperkt aantal bestemmingen maar twee keer in de week en alleen vanaf Schiphol. Wij zijn zeer teleurgesteld dat we onze geplande operatie vanaf Eelde niet kunnen uitvoeren deze zomer, maar komen er graag terug wanneer vliegvakanties weer meer op gaan pikken. Wanneer dat zal zijn durf ik nog niet te zeggen, we volgen nauwgezet hoe en op welke termijn het uitgaande toerisme zicht herstelt”, laat Petra Kok van TUI weten. De reizen naar de Kanaaleilanden worden opgeschort tot eind juli, laat Sunair weten. Voor augustus is het nog niet duidelijk. Er zou dan nog tot half augustus kunnen worden gevlogen naar Guernsey. Voor Verenigd Koninkrijk geldt code oranje en daar houden de Kanaaleilanden zich ook aan. “We stonden er goed voor; er is veel belangstelling voor Guernsey”, zegt Marc van Amsterdam van Sunair. “Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.” Mirjam Bakker van Marketing & Communicatie van het vliegveld is terughoudend in een reactie. “Wij zijn in afwachting van de definitieve schema’s”. Ook Reisburo Airport Eelde is afwachtend, ook wat betreft het wegblijven van Corendon. “We moeten het nog wel zwart op wit hebben.” En dan is er nog het speciale geval Griekenland. De meeste Europese vliegvelden worden voorlopig niet geaccepteerd voor vluchten naar het Zuid-Europese land. De Grieken gebruiken de Europese zwarte lijst. Uitgerekend Eelde is de enige Nederlandse luchthaven die niet op die lijst staat. Maar voor de voorlopig twee Griekse bestemmingen gaan geen vluchten vanaf Drentse bodem.