Een vliegtuig van Tus Airways, dat gestald was op Groningen Airport Eelde, mag niet meer de lucht in. Er is beslag gelegd op de Fokker 70 van de maatschappij uit Cyprus. De rechtbank in Maastricht heeft toestemming gegeven voor de beslaglegging. De reden: rekeningen die niet betaald zijn.

Het vliegtuig ligt nu aan de ketting op Maastricht Airport. Het komt zelden voor dat er beslag wordt gelegd op een vliegtuig. Normaal wordt een faillissement aangevraagd. Omdat het om een buitenlands vliegtuig gaat is er een specifieke wet die regelt hoe er beslag gelegd kan worden op een buitenlands vliegtuig. Zolang het beslag er op ligt mag het toestel niet meer de lucht in. Eelde is een tijdje geleden aangewezen als parkeerplaats voor vliegtuigen. Het Cypriotische TuS Airways kwam als eerste met twee toestellen. Ze werden er onderhouden en geprobeerd weer te verkopen. Eén van de toestellen van TuS, een Fokker 70, die men recent heeft gekocht van KLM, is ingevorderd. De schuldeiser, een door Tus Airways ingehuurde gezagvoerder, sloot een overeenkomst voor het geven van trainingen aan piloten en het verzorgen van testvluchten om piloten en de bemanning te laten wennen aan een nieuw type vliegtuig. Tus Airways heeft een bedrag van 40.000 euro aan rekeningen niet betaald. De vordering dateert al uit 2018. Al die tijd heeft men niet willen betalen. Het toestel mag de lucht niet in en ook niet meer verkocht worden. “Ik verwacht dan ook dat Tus Airways niet lang zal wachten om alsnog met betaling over de brug te komen. Een vliegtuig aan de grond kost alleen maar geld”, laat Joost Konings, directeur van het Invorderingsbedrijf, weten.