Premier Rutte heeft vanavond in een extra Journaal-uitzending tekst en uitleg gegeven over besluiten met betrekking tot Corona. De nadruk lag op de komende vakantieperiode.

Naast informatie over de vakantie bevestigde de premier ook dat de basisscholen per 8 juni weer voor 100 procent open kunnen. Dit op basis van het onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten. Wat de vakantie betreft het advies van het kabinet is: bereid je goed voor en informeer jezelf. Of om met de woorden van Rutte te spreken ‘ga wijs op reis’. Voor iedereen geldt: volg de basisregels, vermijd drukte. Bij klachten blijf thuis en laat je testen. Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto. Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakantie probeer dan buiten het vakantieseizoen te gaan. Bij vakantie in eigen land vermijd drukte. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. De regels kunnen anders zijn en tijdens je verblijf veranderen. Per 15 juni zullen voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder populaire bestemmingen als Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer. Zweden en Verenigd Koninkrijk behouden code oranje. En in Denemarken zijn Nederlandse toeristen niet welkom. En dan nog een belangrijk aspect: vakantiegangers worden niet teruggehaald. Los van de besluiten ging Rutte ook nog even in op de actualiteit van demonstraties. Demonstraties mogen, maar alleen als de anderhalve meter-regel gehandhaafd wordt.