Op verschillende plekken in Drenthe dreigt minder water uit de kraan te komen, doordat op andere plekken extreem veel water wordt gebruikt. Daarvoor waarschuwt de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).

Door de droogte wordt er meer drinkwater dan gemiddeld verbruikt. Op een normale dag in Drenthe is dat ongeveer 80.000 kubieke meter. Nu levert de WMD 125.000 kubieke meter per dag. Een toename van meer dan 50 procent. Op die manier gaat de dagelijkse voorraad drinkwater heel hard achteruit, waarschuwt de WMD. Het grootste verbruik komt van het sproeien van de tuin en het vullen van zwembaden. Doordat iedereen tegelijk veel water gebruikt, daalt de druk in de leidingen. Daarnaast is de capaciteit van het leidingsysteem ook niet onbeperkt, De WMD vraagt daarom om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken. Dat kan door bijvoorbeeld de planten water te geven met een gieter, kort douchen, de bespaarknop van de wc te gebruiken en even geen zwembadjes vullen. Aan de andere kant wordt aangeraden om voldoende water te drinken en de handen regelmatig te blijven wassen.