Middelbare scholieren zitten veel binnen. De lessen gaan online. Daarnaast houden ze zich bezig met games en social media. De pubers van Warrie en Gerda Boer uit Yde hebben op impuls van hun vader het leven buiten het computerscherm ontdekt. En ze hebben zich gestort op nestkastjes maken.

“Max verveelde zich op een gegeven moment”, vertelt vader Warrie. “Ik zei tegen hem: ga maar een vogelhuisje maken. Ik liet een voorbeeld zien van internet, maar bedacht dat er nog eentje op de plank stond. Maak die maar na, stelde ik voor.” Max en broer Daan gingen vervolgens samen aan de slag. “Het kastje was schots en scheef. Van het werk heb ik een partij hout opgescharreld en heb ze een beetje op gang geholpen. Daan gaat naar Assen naar school en Max zit op het Terra College. Ze kunnen nog niet naar school. Ze krijgen online les. Normaal als ze van school kwamen gingen ze niet meer naar buiten. Nu ineens wel. Ze zijn gaan huttenbouwen, gingen naar de visplas. Dat is het enige voordeel van de Coronacrisis: kinderen spelen weer buiten. Anders hadden ze waarschijnlijk geen nestkastjes gemaakt. Inmiddels zijn ze wel uitgeknutseld. Het zijn er een stuk of tien geworden. Want opa en oma wilden eentje en mijn zwager. Nadat we het op een groepsapp gezet hadden kwamen er nog meer aanvragen. Ik moet bekennen dat het nette kastjes zijn geworden, ik ben er nog trots op ook.”