De Coronatijd heeft ook zijn voordelen. Er is meer ruimte voor rust en bezinning. Zo zie je steeds meer vissers langs de waterkant.

Dat vissen populair is blijkt uit de cijfers. Sportvisserij Drenthe Groningen heeft al 25 procent meer vispassen verkocht dan vorig jaar. Bij het Eelderdiepje bijvoorbeeld zie je dagelijks hengelaars, groot en klein. Dierenspeciaalzaak en Hengelsporthuis Rolfes in Paterswolde merkt het enthousiasme ook in de winkel. “Het is vooral de recreatieve kant die groeiende is”, reageert René Rolfes. “Mensen die vroeger gevist hebben pakken hun hobby weer op. En dat materiaal is vaak verouderd dus laten ze het spul vervangen door nieuwe. De verkoop van hengelsportartikelen komt veel vroeger op gang dan anders. Dat komt mede door het mooie weer. Het zijn meerdere factoren bij elkaar die te maken hebben met de groeiende vissector. Mensen komen van alle leeftijden, variërend van 5 tot 80 jaar. Ja, ook de jeugd is actief met vissen. Het zijn vaak vaders die met zoon of dochter (ook veel vrouwen vissen) spullen kopen. Ze vissen meestal op witvis. Met een ‘vaste stok’, noemen ze dat. Met een dobber, beetje lokvoer en maden kom je een heel eind. Ik ben zelf ook fervent visser, maar helaas heb ik daar niet veel tijd voor.” Afgelopen donderdag was het weer druk aan de waterkant, waar een groepje mensen geniet van de zon en het water. We zien drie volwassenen en twee kinderen. De ouders zitten keurig op afstand van elkaar, de jonge kinderen vissen net zo enthousiast als de ouderen. De kleintjes moeten moet nog wel de kneepjes van het vak worden geleerd, zoals de hengel optrekken als de dobber ondergaat.