Sporthal De Marsch gaat op 2 juni tegen de vlakte. Dan komt er een einde aan een roemrijke periode. Uit krantenknipsels blijkt dat er heel veel georganiseerd werd. Werkelijk van alles. Een duik in de historie.

“Dit is een grote dag voor Eelde”, jubelde de toenmalige burgemeester Struben bij de officiële opening (verricht door jhr.mr. A. Feith, voorzitter van de Nederlandse Sport Federatie) op vrijdag 16 september 1966. “Een sprookje, te mooi om waar te zijn”, werd het genoemd in Dorpsklanken. De sporthal werd in nog geen vier maanden tijd uit de grond gestampt. Volgens de NSF-voorzitter een unicum voor Nederland. Het had ook te maken met een nijpend zalennood en discussie over lichamelijke opvoeding, waardoor er haast geboden werd. Na de toespraken volgde een daverende knal waarschijnlijk het gevolg van defecte verlichting in de hal, zo schreef men toen.
Even over het gebouw: De hal had een vloeroppervlakte van 43 bij 23 meter en een hoogte van zeven meter en was aanvankelijk voorzien van vier kleedkamers (voor elk 20 spelers) met twee ruimtes voor scheidsrechters, een balkon en banken waar driehonderd toeschouwers herbergd konden worden. De sporthal is vernoemd naar het naastgelegen landgoed De Marsch. De kosten: 345.000 gulden (ongeveer 170.000 euro). Nog geen week na de opening zat er een gat in één van de wanden, veroorzaakt door scholieren tijdens een balspel. Terug naar de beruchte vrijdag 16 september. De openingsavond trok zeshonderd bezoekers en dat was veel te veel, waardoor er geen ruimte was voor het openingsprogramma dat daarom naar de zaterdag verschoof. Op die tweede dag gaf dames Turngroep Quick uit het Friese Huizum een demonstratie, evenals de trampolinespringploeg van Ton Cleton. Zaterdagmiddag en avond waren kijkers getuige van shows van diverse sporten. Hoogtepunten verder waren een volleybalwedstrijd van Mesacosa en Lycurgus en een handbalontmoeting tussen Actief heren en het veel hoger spelende Olympia. Naast sport was er muziek. In de hal werd een Nieuw Leven-festival gehouden.

Amsterdamse invasie
De sporthal kreeg al gauw landelijke bekendheid. Reeds in 1967 was er sprake van een Amsterdamse invasie van de handbalclubs Blauw-Wit en Zeeburg, die in Paterswolde promotie duels speelden tegen de noordelijke en oostelijke districtskampioen. In dat zelfde jaar speelden Groninger dames en herenhandbalploegen oefenwedstrijden tegen teams van Actief als voorbereiding op een toernooi in het Duitse Leer. In 1968 werd een heuse mode-en huishoudbeurs (!) gehouden. Tijdens deze ‘voorjaarsparade’ waren er optredens van de vroeger befaamde Mounties en Ria Valk. In 1969 was het nationaal zaalhandbalteam van Frankrijk te gast, dat in het kader van de interland tegen Nederland oefende tegen een damesselectie van Noord-Nederland.

Popke Oosterhof
In 1972 werd de opening van de nieuwe kleed-en wasgelegenheid in de turnhal omlijst door een bijzondere sportdemonstratie. De beroemde wielrenner Fedor den Hartog bond de strijd aan op de hometrainer tegen Eeldenaar Popke Oosterhof. Het jaar 1977 was ook bijzonder. In Paterswolde werd toen het NK Trampolinespringen georganiseerd. Studio Sport maakte er opnames van. Legendarisch was ook het politievoetbal in 1981. De Harener Politie Sport Vereniging hield een invitatie zaalvoetbaltoernooi voor politieteams. Er deden twaalf teams aan mee, waaronder de Gestichtswacht van gevangenisdorp Veenhuizen.

Een prominente gast kwam in 1984 naar ons dorp: de toenmalige bondscoach van het Nederlands Handbal Verbond, de Hongaar Jan Kecskemethy, die een gasttraining verzorgde. Nieuw-Leven hield in de hal haar nieuwjaarsconcerten. In het kader van de opening van het 850-jarig bestaan van de gemeente Eelde gaf Nieuw Leven een speciaal optreden. In hetzelfde jaar 1989 was er een internationaal basketbaltoernooi van gastheer Exercitia ’73. Bij dit toernooi met Pasen gaf de toenmalige Joegoslavische kampioen Olimpia Ljubljana acte de préséance. Evenals het Nederlands Kadettenteam en team ‘Simon High’, destijds de nummer vier van Amerika. De jaren erna stonden meestal in het teken waar de hal voor bedoeld was: sport. Al zorgde beheerder Ties Polling ook voor de nodige gezelligheid.

Knal
Bij de opening destijds volgde een knal. In juni 2020 zal er opnieuw een knal klinken in Sporthal de Marsch. Ditmaal niet alleen defecte lampen, maar de knal van een sloophamer. De Marsch is dan niet meer. De toekomst was al begonnen in Groote Veen. Het licht gaat definitief uit. Maar de vele herinneringen blijven.