De KLM Flight Academy op Groningen Airport Eelde en de MartinAir Flight Academy op Lelystad Airport zijn samengevoegd en zijn sinds dindag definitief gevestigd op de noordelijke luchthaven. Ook het  onderhoudsbedrijf van de luchtvaartscholen gaat van Lelystad naar Eelde. Zo’n veertig mensen werken nu bij de vliegschool.

Volgens directeur Bart de Vries van de KLM Flight Academy is de coronacrisis gebruikt om de fusie tussen de twee luchtvaartscholen te versnellen. Er staan vijftien lesvliegtuigen op het vliegveld.  Het is maar de vraag of de zestig studenten die jaarlijks de school met een brevet verlaten aan het werk komen in de luchtvaart. Volgens De Vries zitten we in een dal maar er komt ook weer een weg omhoog. Dat betekent voor de momenteel 120 studenten wel dat ze na hun opleiding geduld moeten hebben. Sinds deze week vliegen de studenten weer samen met een instructeur boven Noord-Nederland. Dat was wekenlang niet mogelijk omdat de ruimte in de vliegtuigen van de school niet heel erg groot is. “We hebben daar protocollen voor. We hebben een temperatuurcheck om zeker te weten dat er geen probleem is. En als iedereen gezond is, mag je de lucht weer in.” Voor de KLM Flight Academy verandert er weinig. De opleiding gaat ook de komende jaren gewoon door. Het is mogelijk dat er over een aantal jaren langzaam wordt overgeschakeld op elektrisch vliegen. Volgens Bart de Vries moet dat snel mogelijk zijn. Zeker als het gaat om lestoestellen. Voor de luchtvaartschool is Eelde een prima locatie. Dat de luchtverkeersleiding over een aantal jaren vertrokken is en op afstand wordt geregeld is volgens De Vries geen probleem. Al met al is de vliegschool een opsteker voor het noodlijdende vliegveld.