De aangekondigde versoepelingen van de Corona-maatregelen kunnen doorgaan omdat het goed gaat met het aantal ziekenhuisopnames en capaciteit IC’s. Dit verkondigde Minister-President Rutte vanavond tijdens de persconferentie. Wel benadrukte de premier dat we ons aan de richtlijnen moeten houden om het virus niet te doen oplaaien.

De horeca, restaurants, cafés, theaters, bioscopen en ook terrassen kunnen vanaf 1 juni weer onder voorwaarden open. Er mogen maximaal dertig personen toegelaten worden, personeel niet inbegrepen zoals eerder werd gesteld. Mensen uit hetzelfde huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Feestcafe’s en clubs blijven gesloten. Sportscholen moeten wachten tot 1 september al zal er wel gesproken worden over mogelijk een eerdere datum. Middelbare scholen gaan vanaf 2 juni gedeeltelijk weer open. Niet alle leerlingen mogen tegelijk naar school. Ze moeten 1,5 meter afstand houden, ook onderling. Leerlingen worden aangeraden lopend of op de fiets te komen. Voor kinderen die verder weg wonen wordt speciaal vervoer geregeld. Basisscholen gaan vanaf 8 juni weer geheel open, evenals buitenschoolse opvang. Tenzij het vanwege het lopende onderzoek over verspreiding van het virus niet verantwoord is. MBO, HBO en universiteiten kunnen vanaf 15 juni deels weer open. Verder is vanaf 25 mei de bezoekregeling voor verpleeghuizen versoepeld. Vanaf juni (streefdatum 1 juni) kan iedereen met klachten getest worden. Zonder tussenkomst van een arts wordt dit gedaan door GGD. Rutte sprak speciaal de jeugd nog aan. De premier vraagt jongeren mee te denken over de anderhalvemetersamenleving. Al met al goed nieuws, maar nog steeds met de nodige voorzichtigheid. Er werd nogmaals met klem gevraagd om zich aan de richtlijnen te houden. Om te voorkomen dat het virus weer oplaait.