Groningen Airport Eelde blijft een luchthaven die het moet hebben van de regio Noord-Nederland. De luchthaven zal geen rol spelen bij het ontlasten van Schiphol. Daarvoor is Lelystad aangewezen, die vermoedelijk eind 2021 geopend wordt. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen in haar Ontwerp-Luchtvaartnota, die vrijdagmiddag in de ministerraad is gepresenteerd.

Na de herziening van het luchtruim in 2023 wil de minister dat Lelystad kan doorgroeien tot maximaal 45.000 vliegtuigbewegingen. Een deel van de vakantievluchten wordt dan van Schiphol verplaatst naar Lelystad en niet naar andere luchthavens, zoals Groningen Airport Eelde. De Drentse luchthaven moet zich daarom richten op de eigen regio. Ook wat betreft de duurzaamheidsambitie die Groningen Airport Eelde heeft, is geen plaats zo staat in de luchtvaartnota. Eindhoven wordt wel genoemd. Naast de regio kan Groningen Airport Eelde zich richten op speciale luchtvaartactiviteiten, zoals de vliegscholen en het vliegen met drones, zo schrijft de minister. De visie van het Rijk is een hard gelag voor interim-directeur Schmeink van vliegveld Eelde, die bij het bezoek nog een oproep deed richting de minister om meer luchtverkeer naar Eelde te halen vanwege de ruimte. Lelystad zit Eelde dus dwars. Saillant detail: de gefuseerde vliegschool KLM Flight Academy is verplaatst van Lelystad naar Eelde. Komende dinsdag wordt de vliegschool geopend.