Het zijn bijzonder koude nachten voor deze tijd van het jaar. Het weerstation op Groningen Airport Eelde heeft ’s nachts -3 graden gemeten en vlak boven de grond was het zelfs -7. Het is zeldzaam dat het nog zo koud is. 

Al drie nachten op rij is er op meerdere plekken ‘lichte vorst’. en dat betekent in ’s morgens voor veel mensen constant autoruit krabben. We zitten op de laatste dag van IJsheiligen. Dat betekent meestal het einde van de nachtvorsten. Een samenloop van omstandigheden is de oorzaak van de nachten met vrieskou. Zo wordt al enkele dagen koude lucht aangevoerd, die afkomstig is uit het noorden. Die lucht is niet alleen koud, maar ook erg droog. Bovendien klaart het na zonsondergang op en gaat de wind liggen. Komende nacht is de kans overigens vrij groot dat het kouderecord weer zal sneuvelen. Hoe dan ook, oppassen met buitenplanten.