De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde maken zich zorgen over de toekomst van de Drentse luchthaven. Zoals eerder gemeld heeft stichting FB Oranjewoud de aandelen overgenomen van de stad Groningen.

Leefbaar Tynaarlo wilde die transactie tegenhouden en stelde voor dat gemeente Tynaarlo ze beter kon kopen. Omdat het luchtverkeer stil ligt vindt fractievoorzitter Jurryt Vellinga het beter nog even te wachten met afstand doen van de aandelen. Vellinga denkt erover om het vliegveld te veranderen in een woonwijk. Want dan zijn de aandelen veel geld waard, is de redenering. De transactie tussen Groningen en FB Oranjewoud is echter al rond. Maar Assen wil ook van de aandelen af, net als Tynaarlo. De politieke vraag is of Groningen Airport Eelde toekomst heeft. Het is duidelijk dat het niet goed gaat met de commerciële vluchten. Zo zijn lijndiensten geschrapt en de komende periode zijn er nog geen vliegvakanties vanaf Eelde. Die concentreren zich op Schiphol. Aan de andere kant is er de komst van de vliegschool, waardoor er in de nabije toekomst lesvluchten zijn. Eelde is al gezien als proeftuin voor drones en er gaan medische vluchten vanaf het vliegveld. Luchtvaarteconoom Rogier Lieshout denkt dat er nog allerlei tussenoplossingen mogelijk zijn, door de luchthaven op kleinere schaal voort te zetten. „Als hij alleen open blijft voor kleine lesvliegtuigen en dergelijke, heb je minder beperkingen voor woningbouw vanwege de aanvliegroutes. Dan kun je dus wel meer grond bestemmen voor huizen en daarmee een mooie wijk creëren. Er zijn veel verschillende opties mogelijk.”