Burgemeester Marcel Thijsen (52) wil graag een tweede ambtstermijn in de gemeente Tynaarlo. Op 16 december zit Thijsen er zes jaar en dat betekent dat zijn eerste termijn erop zit. De in Zeegse woonachtige Thijsen heeft de Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma laten weten voor herbenoeming te gaan.

Marcel Thijsen was voor zijn komst naar de gemeente Tynaarlo acht jaar wethouder in het Gelderse Wychen. Eerst namens de PvdA en later namens de lokale partij Kernachtig Wychen. Het was in een tijd van onrust. De gemeente had toen een slepende bestuurscrisis achter de rug. De Friese oud-gedeputeerde Piet Adema (CU) werd in augustus 2013 in Tynaarlo als waarnemer aangesteld, omdat toenmalig burgemeester Frank van Zuilen (VVD) lange tijd met ziekteverlof ging. Met Adema, en later Thijsen keerde de rust terug.
Klijnsma is inmiddels met de herbenoemingsprocedure gestart, al zal dat door de coronacrisis wat anders lopen dan normaal, geeft ze aan in een brief aan de gemeenteraad. Voor 1 augustus moet de Minister van Binnenlandse zaken een aanbeveling hebben voor herbenoeming, wel of niet. Daarom wil de Drentse commissaris uiterlijk 15 juli weten of de raad van Tynaarlo Marcel Thijsen nog eens voor zes jaar wil herbenoemen als burgemeester. Dinsdagavond beslist de raad over het instellen van een vertrouwenscommissie die zich buigt over het verzoek tot herbenoeming. Dat wordt dezelfde commissie die ook de afgelopen zes jaar klankbordgesprekken met de burgemeester heeft gehouden. Deze vertrouwenscommissie brengt advies uit, waarna de raad zich erover in beslotenheid uitspreekt.