De eikenprocessierups komt van mei tot en met augustus voor in heel Drenthe. De meimaand is nog pril, maar nu al zijn er eikenboomprocessierupsen gesignaleerd. Vorig jaar had ook Eelde-Paterswolde veel overlast.

Eikenprocessierupsen lopen in een lange rij (‘processie’) achter elkaar aan op en rond eikenbomen. Van de brandharen van de rups kunnen mensen last krijgen van jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid. Men kan  op verschillende manieren in contact komen met de brandharen. Bijvoorbeeld als je je in de buurt van nesten bevindt. De brandharen kunnen zich over een grote afstand verplaatsen, soms wel 50 tot 100 meter. De ene persoon reageert heftiger op de brandharen dan de ander. GGD Drenthe geeft tips wat je kunt doen tegen klachten: haal de brandharen weg met plakband op de huid, spoel de huid en de ogen met voldoende lauw water, was besmette kleding heel goed op 60°C. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot twee weken vanzelf. Bij erge jeuk helpt het soms om zalf op basis van menthol of aloë vera te gebruiken. Zijn de klachten ernstiger of gaan ze niet weg? Bel dan de huisarts. Je kunt klachten alleen voorkomen door de brandharen van de eikenprocessierups niet aan te raken.
Ga je een natuurgebied in, draag dan een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Ga niet op de grond zitten. En kom niet aan de rupsen of hun nesten. Loop of fiets liever niet over wegen waar eikenbomen met nesten staan. Ze kunnen uit de bomen waaien.