Zondag is het weer Moederdag. De dag dat de vrouw des huizes wordt verwend. Ook in deze coronatijd zal moeder in het zonnetje worden gezet.

Moederdag vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland. Daar ging het niet bepaald om de gewone moeders, maar werd Rhea, de moeder der goden, geëerd. De moderne versie kent een Amerikaanse oorsprong. Het was Anna Jarvis, leerkracht uit Grafton in West Virigina, die op 12 mei 1907 ‘General Memorial Day of All Mothers’ organiseerde. Ze deed dit vanwege bewondering voor haar eigen moeder (die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde ‘Mother’s Day Work Clubs’ had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen) en de rol die moeders in de maatschappij hadden. In 1914 werd het een officiële feestdag in Amerika. In ons land werd Moederdag voor het eerst gevierd in 1928. Dit op initiatief van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Het was bedoeld om de verkoop van bloemen te stimuleren. De bloemenhandel floreerde inderdaad, tot op de dag van vandaag. Naast bloemen volgden andere traktaties zoals taarten, maar ook knutselwerken van kinderen of andere bloemcreaties (foto). Moederdag is niet meer weg te denken op de kalender: de tweede zondag in mei. In veel Europese landen wordt aan deze dag gehouden, maar wereldwijd zijn er grote verschillen. Sommige landen vieren het in oktober, anderen in maart of zelfs december. Alle landen hebben één ding gemeen: waardering voor het moederschap.