Vandaag is de geboortedag van onze legendarische weerman en journalist Jan Pelleboer. Pelleboer zag in het Overijsselse Zalk het levenslicht op 2 mei 1924. Pelleboer is getogen in ons dorp waar hij actief was in het dorpsleven, waar hij onder meer samen met Ab Odding Dorpsklanken nieuw leven in blies. Wijlen Odding schreef een ‘in memoriam’ over Pelleboer.
Dorpsklanken werd opgericht in 1946. Tien jaar later namen Odding en Pelleboer het roer tijdelijk over van de enige overgebleven redacteur Van Leeuwen, die voor een jaartje naar Amerika ging. Het tijdeljjk dienstverband van Pelleboer werd een blijvende, tot aan zijn dood.
De boerenzoon was al vroeg bezig met het weer. Hij had allerlei waarnemingsinstrumenten. In 1946 kwam hij in dienst van het KNMI op het vliegveld Eelde. Pelleboer maakte nationale faam met zijn weerpraatjes bij onder meer de TROS en de Wereldomroep. Het luchtige weerpraatje was nieuw en sprak tot de verbeelding. Bij de weersverwachtingen gaf hij het weer een cijfer. Verder exploiteerde hij een eigen telefonische weerlijn; waar zo’n vierduizend bellers per dag gebruik van maakten. Naast bijdragen aan allerlei media schreef hij een aantal boeken over het weer. Naast een landelijke persoonlijkheid was hij ook een echt dorpsmens. Hij droeg het verenigingsleven een warm hart toe. Jan Pelleboer was onder meer voorzitter van operettevereniging ADO, zat in de VVV en was betrokken bij het Bloemencorso. Voor als zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1992 overleed hij plotseling. Zijn verhalen en karakteristiek stemgeluid leven voort.
Vandaag is een gedenkwaardige dag voor Eelde-Paterswolde en verre omstreken: de geboortedag van Jan Pelleboer. Onze legendarische weerman.

Foto uit 1986 (archief van Ab Odding.  Jan Pelleboer als ADO- jubilaris.