Bert Broers heeft namens de Dorpskerk Eelde en andere organisaties 650 mondkapjes verzameld, die gegeven worden aan Buurtzorg.

Omdat er in deze Coronatijd een tekort aan mondkapjes is nam Broers enkele weken geleden het initiatief en vroeg verschillende Protestantse Gemeenten mee te doen. Broers is kerkelijk werker (pastor) in de Dorpskerk Eelde en de Protestantse gemeente Zwartemeer. Vandaar dat naast mensen uit Eelde (de helft) ook vrijwilligers uit plaatsen als Emmen en Valthe zich enthousiast aanmeldden. Uiteraard worden er eisen gesteld aan de mondkopjes. Op internet is een hele instructie gezet. “Met de mondkapjes willen we voorkomen dat iemand van Buurtzorg klanten besmet. Het dragen van mondkapjes geeft wel ongemak. Ik heb er zelf ook even eentje gedragen, maar als je ze een hele dag op hebt is dat niet prettig. Ik heb zoveel respect voor deze mensen. Met 650 vervaardigde kapjes is het tekort niet opgelost. Het is heel grillig. Eerst gingen de kapjes alleen naar de ziekenhuizen, nu vooral naar verpleeghuizen. De Buurtzorg leek buiten de boot te vallen. Ze kregen eerst niks. Een Buurtzorgteam bestaat uit twaalf medewerkers. Iedere medewerker heeft vijf kapjes nodig. Er kunnen ongeveer 120 mensen mee geholpen worden. Ze zijn er heel blij mee.”
Zo’n mondkapje maak je niet even in een uurtje klaar. “Sommige mensen maken er vijf op een dag en zijn dan helemaal kapot. Afgelopen zondag sprak ik bij de kerkdienst een doktersassistente. Doktoren willen ook graag mondkapjes. We gaan dan ook gewoon door. Je bent natuurlijk afhankelijk van de vrijwilligers die het doen. Je hebt er een persoon bij die werkt in een atelier, maar ook iemand die ver in de tachtig is. Dat is een hele inspanning voor deze mensen, maar ze zijn allemaal enthousiast. Ze voelen zich nuttig in deze tijd. Ook vluchtelingen helpen mee, zij zijn blij dat ze iets kunnen betekenen. Het is dan ook niet alleen fijn voor de mensen van Buurtzorg ook voor de mensen die de kapjes maken. We doen het vooral uit respect voor mensen in de zorg, die in de frontlinie werken en veel risico moeten nemen. We willen ze een steuntje in de rug geven en laten merken dat ze heel belangrijk zijn.”
Mensen die mee willen helpen (ook van buiten de kerkelijke gemeenschap) zijn van harte welkom. Ze kunnen zich aanmelden via kerkelijkwerker@dorpskerkeelde.nl of 06-51022449