De basisscholen gaan weer open, de horeca blijft dicht. Evenementen zijn tot 1 september verboden. Dat zijn de belangrijkste besluiten die vandaag zijn genomen door het kabinet en toegelicht op een persconferentie vanavond. Een beperkte versoepeling derhalve.

“Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf”, sprak premier Mark Rutte. De basisscholen gaan vanaf 11 mei gedeeltelijk weer open. Ook de kinderopvang mag vanaf die datum weer open. Het speciaal onderwijs voor basisschoolleerlingen gaat helemaal weer open. Daartoe is besloten omdat het ziekterisico voor jonge kinderen gering is, aldus het RIVM. “Kinderen lopen het virus minder snel op en lijken dit minder snel over te dragen”, legde RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagavond uit. Onderwijspersoneel kan zich bij klachten laten testen. Kinderen die klachten hebben moeten thuisblijven. Middelbare scholen blijven in ieder geval tot 1 juni gesloten. Daarna hoopt het kabinet dat ook het voortgezet onderwijs weer van start kan gaan. Versoepelde regels voor sportende kinderen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 28 april in teamverband trainen. De jeugd tot en met 18 jaar mag samen buiten sporten, mits 1,5 meter afstand.  Officiele wedstrijden zijn voor alle kinderen verboden. Evenementen zijn verboden tot 1 september. De meeste bestaande coronamaatregelen worden tot 20 mei verlengd. De horeca blijft gesloten, evenals kapperszaken. Verpleeghuizen blijven verboden terrein voor bezoekers. Tandartsen en mondhygiënisten mogen wel aan de slag.