Bij de derde Nationale Bijentelling is dit weekend een recordaantal bijen geteld. Ruim 10.000 mensen noteerden zo’n 136.000 bijen. Vorig jaar waren dat er bijna 54.000, toen  telden ruim 5000 mensen mee.

Ook in Eelde-Paterswolde waren mensen actief met tellen, zoals bij het Vlinderkampje.
“De resultaten wijzen erop dat het zeker niet slecht gaat met bijen in de stedelijke omgeving. De aandacht van bewoners en gemeenten voor bijen lijkt te helpen”, concludeert Vincent Kalkman, entomoloog bij Naturalis en nauw verbonden aan het bijenonderzoek. Veel gemeenten hebben het maaibeleid aangepast om de bij te helpen. Ook zaaien mensen in hun tuin voor de bij. Net als vorige edities staat de honingbij bovenaan. Deze bij werd 54.501 keer geteld. De Rosse Metselbij staat op de tweede plek van meest getelde soorten met 20.321. De Rosse Metselbij werd ook meerdere keren in Eelde gezien. Er waren relatief weinig hommels.