Groningen Airport Eelde wordt de komende tijd een parkeerplaats voor passagiersvliegtuigen, meldt de website Luchtvaartnieuws.nl. Donderdag landden al twee Fokkers van TUS Airways, binnenkort moeten er ook Airbus A320’s en Boeing 737’s op de noordelijke luchthaven neerstrijken.

De bedrijven Airline Technical Support (ATS), Koolhaas Alphen, Airline Fleet Support (AFS), Southern Cross en AEC Skyline werken samen om vliegtuigen naar Eelde te vliegen, ze ter plekke te onderhouden en – in het geval van de Fokkers – een nieuwe koper te zoeken. “Er is een unieke samenwerking op poten gezet tussen bedrijven met verschillende expertises, waardoor er tijdens de coronacrisis toch werk kan worden gehaald uit de luchtvaart”, aldus Kris Bleyenberg van ATS. Op Groningen Airport Eelde is op dit moment ruimte voor opslag, aangezien de vluchtuitvoering is gestaakt en ook lesvluchten niet doorgaan. Overigens was Woensdrecht, waar ATS is gevestigd, aanvankelijk ook een optie voor de stalling van vliegtuigen, maar daar was geen mogelijkheid om extra vliegtuigen te stallen.
De eerste twee vliegtuigen die op Eelde gestald zijn vlogen tot voor kort voor het Cypriotische TUS Airways. Het ene toestel, een Fokker 70, vloog ooit voor KLM Cityhopper. Het tweede exemplaar, een Fokker 100, was voorheen in dienst bij American Airlines. TUS Airways stelde eerder tegen dit medium niet tevreden te zijn over de oude Fokkers, en kijkt naar nieuwere toestellen.