Het gaat goed met Bloemenveiling Eelde, dat profiteert van de Corona-crisis. In deze moeilijke tijd worden veel bloemen gekocht.

Waar de export van bloemen nagenoeg is stilgevallen dankzij het coronavirus, gaat het op de binnenlandse markt hard. En die binnenlandse markt is net de markt waar ‘Eelde’ zich op richt. Daar zag het een maand geleden niet naar uit. Toen de regering de eerste maatregelen van de slimme lockdown aankondigde, was er in Eelde wel even sprake van paniek. Afgelopen week werd in alle productgroepen groei gerealiseerd. De aanvoer van bloemen steeg met 46 procent. Vergeleken met de week van 30 maart nam de omzet in tuinplanten met 94 procent toe. Met rood-witte linten is het aantal plekken op de veilingtribune teruggebracht van 260 naar 66. De toekomstige anderhalve metereconomie is hier al nadrukkelijk zichtbaar. Om de handel toch gaande te houden propageert de veiling het kopen op afstand. Dat betekent dat je de bloemen niet van dichtbij kunt zien. Om de handelaren enigszins tegemoet te komen is in het veilinggebouw een ruimte ingericht waar een beperkt aantal handelaren vanaf de computer mee kan bieden. Ze kunnen dan vooraf wel de hal in om de bloemen te bekijken. 
Het lijkt te werken. Vooral omdat de binnenlandse vraag naar bloemen stijgt. Juist in deze zware tijd. Vooral bloemisten die bezorgen hebben het druk. Koningsdag komt eraan en daarna Moederdag. Dat worden vermoedelijk topdagen. Er zijn nu al bloemisten die de vraag amper aan kunnen. Deels door de grote vraag, maar ook door de 1,5 metereconomie. Bloemschikkers moeten onderling ook afstand houden. Dus kunnen er minder bloemschikkers aan het werk in een bepaalde ruimte. En de Nederlandse consument krijgt extra waar voor zijn geld. Normaal gaat de beste kwaliteit bloemen naar het buitenland, nu blijft het in Nederland, omdat er amper export is.