In onze provincie hebben tot afgelopen maandag ruim 4400 zelfstandigen een beroep gedaan op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en is bedoeld voor zelfstandigen die financieel in de knel komen door de coronacrisis. Zij kunnen voor maximaal drie maanden een aanvulling krijgen tot het bijstandsniveau. De bedragen hoeven niet terugbetaald te worden, tenzij achteraf blijkt dat de zelfstandige meer verdiende dan zijn schatting vooraf van de inkomsten in de periode tussen 1 maart en 31 mei.

Vooral in de gemeente Emmen is de nood hoog, met een totaal van 850 aanvragen. Werkplein Drentsche Aa regelt de verwerking van de TOZO van de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Assen. Met een totaal van 931 aanvragen blijkt de speciale regeling ook in deze regio zeer welkom. De sociale dienst meldt dat inmiddels al 750 ondernemers zijn uitbetaald.