De laatste tijd werd herhaaldelijk opgeroepen om in het komend weekend thuis te blijven, met oog op het warme weer. Daar komt nog een aspect bij. Door de hoge temperaturen zijn er veel teken. Een extra reden om zo veel mogelijk binnen te blijven.

Teken zijn actiever bij hoge temperaturen. De temperatuur stijgt inmiddels richting 20 graden. Dat is vijf graden warmer dan normaal. Op de website Tekenradar.nl wordt bijgehouden hoe actief teken zullen zijn. Op de site zien we dat teken actief zijn in de kop van Drenthe. Een teek is een parasiet die zich – vaak onopgemerkt – in de huid van dieren en mensen boort en zich vol zuigt met bloed. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Vorig jaar werd er nog een groot landelijk onderzoek gestart naar het gevaarlijke tekenvirus TBE, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen. Er werden ruim 10.000 teken uit meer dan twintig locaties uit Nederland verzameld en getest op het virus. Dus mocht je vandaag en morgen de verleiding van het zomerse weer niet kunnen weerstaan en een ommetje willen maken, kijk uit en anders of liever: blijf thuis.