Veel Eeldenaren weten het bestaan niet van Schietsportvereniging ‘De Gouden Kogel’, één van de drie schietsportverenigingen aan de Watermolendijk. De Gouden Kogel wil meer bekendheid, maar ook het imago veranderd zien van de schietsport in het algemeen.

We nestelen ons aan de lange tafel in het gezellig ogende onderkomen en gaan in gesprek met Jan Brookman en Arjen Nijdam. Beide Eeldenaren zijn vijf jaar lid van de vereniging die in 1977 ontstaan is in Roden en meerdere schietlocaties heeft gekend. Nadat de laatste schietlocatie in Matsloot opgeheven werd, nam hobbyschutter Albert de Jong de club mee naar Eelde. De Gouden Kogel heeft een vaste schietavond in de week, dinsdagavond. Het aantal leden is rond de dertig. Door omstandigheden als verhuizing is er een kleine terugloop in aantal leden. “Het verschil met de andere schietsportverenigingen die hier zetelen, is dat wij een gezelligheidsclub zijn. Even bijpraten rond de houtkachel en altijd eerst koffie. En dan een rondje schieten.” Er wordt geschoten met klein kaliber kogels (.22), met handwapens en karabijn. Sinds vorig jaar is er ook de mogelijkheid voor ‘klein kaliber action shooting’. De kunst daarbij is om zo snel mogelijk te schieten. Dit is wel voor gevorderden. “We zijn hobbyschutters, maar doen het wel serieus. We hebben een interne competitie. Met schieten wil je toch de beste zijn of je ten minste verbeteren. Het is verplicht om 18 schietbeurten te hebben in een seizoen. In principe schieten we veertig weken in het jaar. Alleen in de zomer en met Kerst hebben we geen competitie, al organiseren we dan wel activiteiten. We doen ook leuke dingen met Pasen, Sinterklaas en een barbecue voor de zomerstop.”
Beeld
“Het is jammer dat mensen niet zo bekend zijn met de schietsport”, vindt Brookman. “Schieten wordt altijd geassocieerd met aanslagen, gevaar of jacht. Dat beeld schrikt mensen af. Maar de schietsport is niet gevaarlijk.” Alles gebeurt volgens de strenge regels van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Voor je lid bent word je helemaal gescreend. Je moet een verklaring van goed gedrag overleggen, een opleiding volgen, pas dan ben je aspirant-lid. Dit ben je een half jaar lang, waarna het bestuur kijkt of je vuurwapenvaardig bent en volwaardig lid kunt worden. Na een jaar volwaardig lid te zijn geweest mag je een eigen wapen aanschaffen, maar dat hoeft niet. Voor het wapen word je gecontroleerd door de politie. Als je deze thuis hebt moet je een kluis hebben. Alle wapens staan geregistreerd. “Binnen de vereniging hebben we een aantal wapenmeesters, die meekijken op camera’s en over de munitieverkoop gaan.”
“We hebben een mengelmoes aan leden. Het merendeel komt uit Eelde, verder komen leden uit Peize, Nieuw-Roden, Zeijerveld en zelfs Zuidbroek. En ze zijn van alle leeftijden. We hebben een lid van eind 70, hij is altijd één van de eersten op de schietavond. We hebben momenteel alleen mannelijke leden, maar vrouwen zijn ook welkom. We zijn heel toegankelijk. Schieten is pure ontspanning. Maar het is wel een concentratiesport. Het is niet in het wilde weg schieten. Het is gewoon een mooie hobby.”
Voor meer informatie: info@ssvdegoudenkogel.nl; Facebookpagina schietsportvereniging De Gouden Kogel.