Schnieders ziet hoe steeds meer gezinnen onder druk komen en het niet meer aan kunnen, nu ze de zorg voor hun kinderen met thuiswerken moeten combineren. Momenteel zijn de kinderopvanglocaties alleen open voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daarnaast vangen ze op verzoek van gemeenten een groeiend aantal kinderen op die uit een kwetsbare thuissituatie komen en beter af zijn op de opvang. “Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders”, zegt Schnieders. Aanvragen komen bijvoorbeeld van zelfstandigen of ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand. De organisatie wijst erop dat kinderen volgens het RIVM geen grote rol spelen in de verspreiding van het virus en ook niet tot de risicogroepen horen. “Ze gaan nu ook naar buiten. Op de opvang is het vermijden van lichamelijke contacten beter te managen”, denkt hij. Brancheorganisatie Kinderopvang ‘wacht de besluitvorming af’, laat een woordvoerder weten. “Wij volgen samen met andere organisaties in de kinderopvang de kabinetsbesluiten en aanwijzingen van het RIVM.”  Kids First COP groep heeft in Drenthe vooral locaties in Assen. In deze omgeving zijn er ook  opvangplekken in Eelde, Yde, Tynaarlo en Vries. Wat bestuurder Schnieders betreft zou het een goed idee zijn om in elk geval na Pasen de deuren van de opvang weer helemaal te openen voor kinderen die geen klachten hebben. Hij vindt dat de kinderopvang niet over één kam geschoren moet worden met scholen, onder meer omdat kinderopvang veel kleinschaliger is.