Ambulancezorg in Tynaarlo rijdt af en aan naar Noord-Brabant om Corona-slachtoffers over te brengen naar andere ziekenhuizen, waaronder het UMCG in Groningen.

“Het werk voor de ambulancemedewerkers is erg veranderd, zegt Aukje Brouw, manager van de Ambulancezorg in Tynaarlo. “Twee van de drie ritten zijn nu coronaritten. De verpleegkundige zit in het pak en gaat nu alleen naar binnen met alle spullen. Normaal is het teamwerk en gaat de chauffeur ook mee, maar nu niet. Zo’n pak is heel erg warm, je krijgt het echt benauwd. En als ze de patiënt hebben afgeleverd maken ze in dat pak de ambulance ook nog schoon. Het is vier uur zweten in zo’n pak.” De ambulances van de post Tynaarlo rijden elke dag naar Brabant. “We rijden met vier auto’s. Dat gaat de hele dag door, ook in het weekend. We zijn vorige week begonnen. We halen tientallen patiënten op. Soms rijd je twee keer op een dag, dat is 900 kilometer. Dan zit je vijf uur in het pak en dan moet je ook de auto nog schoonmaken aan het eind. Dan ben je helemaal kapot.” Naast ambulances wordt ook gereden met een bus, waarin zes zieke mensen vervoerd worden. Deze ambulancebus is de enige in Nederland en staat op het Eelder vliegveld.