Het kabinet heeft vanavond tijdens een extra persconferentie strengere maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het Corona-virus.

Bijeenkomsten worden tot 1 juni verboden en er geldt geen ondergrens meer voor 100 personen. Ook moet de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. Burgemeesters moeten beter kunnen handhaven. Ze mogen boetes uitdelen en kunnen bepaalde locaties sluiten. Die boetes zijn hoog: 400 euro voor particulieren, 4000 euro voor bedrijven. De scholen vallen buiten de regeling van samenkomsten: ze blijven in ieder geval tot 6 april gesloten. Er werd door premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid herhaaldelijk gewezen op de 1,5 meter afstand en groepsvorming. Met name jongeren werden hierop aangesproken. De minister roept op om zoveel mogelijk alleen naar buiten te gaan, ook voor een ommetje. Thuis: alleen ten hoogste drie mensen op bezoek. Wanneer één persoon koorts heeft moet het hele gezin thuisblijven.