Nederland schrok aan het eind van zondagmorgen wakker door een NL Alert op de mobiele telefoon. Normaal gesproken gaat het dan om een ramp. Dit was een waarschuwing in verband met het Corona-virus. De boodschap was overduidelijk: houd afstand en blijf binnen.

De Rijksoverheid vraagt nogmaals met klem om de anderhalve meter afstand te houden en bij gezondheidsklachten binnen te blijven. Mede door het mooie weer gaan mensen momenteel massaal de natuur in. Natuurmonumenten doet een dringend beroep op iedereen om dit niet te doen en thuis te blijven. Op Social Media is veel kritiek op alle dagjesmensen, die zich zaterdag in grote groepen verzamelden op het strand, in parken en op markten. Het advies om afstand te nemen werd massaal genegeerd. Ook trokken veel mensen naar bouwmarkten en gemeentewerven, waardoor er zelfs files ontstonden. De voorzitter van de Tweede Kamer, Arib, roept iedereen op de crisis niet langer te onderschatten. Ook premier Rutte en Koning Willem-Alexander spraken het volk al eerder toe om de regels in acht te nemen.